Vés al contingut
30 maig | 2017

Dues de les cohorts més grans en investigació d’Espanya s’uneixen per treballar en la prevenció de l’aterosclerosi i l’Alzheimer

El Centro Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC) i el centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), han iniciat un projecte de col·laboració per investigar la relació entre la malaltia ateroscleròtica i la malaltia d’Alzheimer.

L’acord contempla realitzar estudis d’imatge vascular, cognitius i de neuroimatge en les seves respectives cohorts, que sumen més de 6.000 individus sans, la major iniciativa a escala mundial en aquest sentit.

La malaltia d’Alzheimer i l’aterosclerosi es caracteritzen per presentar una progressió llarga i lenta que comença molt abans de la manifestació dels primers símptomes. En el cas de l’Alzheimer, les alteracions al cervell comencen a produir-se fins a 20 anys abans que apareguin els característics problemes de memòria. I el mateix passa amb l’aterosclerosi, ja que se sap que la formació de plaques a les artèries s’inicia també 10 anys abans que es pugui ocasionar un atac cardíac o un ictus cerebral.

Tant l’Alzheimer com l’aterosclerosi comparteixen factors de risc com l’obesitat, hipertensió, hipercolesterolèmia, hiperglucèmia i el sedentarisme. A més, està demostrat que els factors de risc cardiovasculars incrementen de manera acumulativa el risc de dipositar la proteïna amiloide al cervell, que és la principal proteïna involucrada en la malaltia d’Alzheimer. No obstant, encara es desconeix si ambdues malalties comparteixen un procés subjacent.

Tenint en compte aquestes dades, el director de la Fundació Pasqual Maragall, el Dr. Jordi Camí, assegura que “l’experiència acumulada pel BBRC i el CNIC ens brinda una oportunitat única per investigar i comprendre la relació entre l’Alzheimer i l’aterosclerosi”. Per la seva banda, el director general del CNIC i investigador principal de l’estudi PESA-CNIC-SANTANDER, el Dr. Valentín Fuster, afirma que “portem anys especulant amb la idea que el risc de desenvolupar la malaltia cardiovascular està relacionat amb el risc de desenvolupar un deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer. Fins ara eren hipòtesis basades en dades agregades, però aquesta col·laboració ens ajudarà a desxifrar si realment existeix un nexe real entre ambdues entitats, o fins i tot si són diferents espectres del mateix procés”.

 

Cohorts per avançar en la prevenció

L’avantatge principal del projecte és la riquesa de les múltiples dades clíniques obtingudes en les cohorts participants: la cohort de l’Estudi Alfa (Alzheimer i Famílies) del BBRC compta amb 2.743 participants d’entre 45 i 75 anys, i la cohort PESA-CNIC-SANTANDER (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis) del CNIC, amb 4.184 participants d’entre 40 i 55 anys.

Els voluntaris que participen a la cohort Alfa realitzen, des de 2012 i cada 3 anys, proves cognitives, genètiques, de neuroimatge i clíniques, entre d’altres. L’objectiu d’aquesta infraestructura, finançada per l’Obra Social “la Caixa”, és entendre la història natural de la malaltia i identificar factors de risc i indicadors biològics que podran incidir en el seu desenvolupament. A partir d’ara, els participants també realitzaran proves d’ecografia i tomografia axial computada, amb la finalitat de detectar si es troben a la fase prèvia de l’aterosclerosi i avaluar la seva evolució conjuntament amb el risc de desenvolupar Alzheimer.

Per altra banda, els participants de l’Estudi PESA-CNIC-SANTANDER són avaluats cada 3 anys amb tècniques d’última generació d’imatge cardiovascular no invasiva per  detectar la presència de la malaltia ateroescleròtica en territori caròtide, aòrtic, coronari i iliofemoral. Gràcies a aquest conveni, ara es determinarà el gen APOE dels participants, que és el principal factor de risc genètic de la malaltia d’Alzheimer, i un subgrup realitzarà proves cognitives i noves tècniques de neuroimatge, amb l’objectiu d’investigar si es produeix un deteriorament cognitiu o canvis cerebrals en individus amb diversos nivells d’aterosclerosi.

Les dades obtingudes d’ambdues cohorts seran analitzades per un equip multidisciplinari del BBRC i el CNIC. Aquest intercanvi de material, idees, resultats, personal i experiència entres les institucions permetrà avançar en el coneixement de la relació entre els canvis vasculars i cerebrals que es produeixen en l’aterosclerosi i la malaltia d’Alzheimer.