Vés al contingut
17 nov. | 2021

El Barcelonaβeta Brain Research Center posa en marxa un laboratori per a la detecció precoç de l’Alzheimer amb una anàlisi de sang

El Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall ha iniciat la construcció d’un laboratori dedicat a investigar nous biomarcadors que permetin diagnosticar les fases inicials de l’Alzheimer a la sang. L’objectiu final del projecte és poder detectar la malaltia amb una analítica de sang, una prova diagnòstica menys invasiva i costosa que les que s’utilitzen a dia d’avui, i millorar així les possibilitats d’èxit dels tractaments enfocats a frenar aquesta patologia. La creació del laboratori es tracta de lasuposa la materialització d’una de les línies de recerca del grup de Biomarcadors en Fluids i Neurologia Traslacional, encapçalat pel Dr. Marc Suárez-Calvet.

El nou laboratori, punter a Espanya, se centrarà en el desenvolupament, validació i aplicació de biomarcadors característics dels inicis del procés biològic de l’Alzheimer. Trobar aquests biomarcadors permetrà situar el diagnòstic de la malaltia en una fase anterior a la manifestació dels primers símptomes, quan dany cerebral és ja notable i irreversible, i plantejar així accions preventives i terapèutiques eficaces. 


Per altra banda, els biomarcadors també seran útils per a detectar persones susceptibles de desenvolupar Alzheimer, predir el seu pronòstic, monitoritzar la progressió de la malaltia i l’eficàcia del tractament; a més, d’enriquir assajos clínics futurs com a marcadors subrogats.


Com explica el Dr. Suárez-Calvet, “els biomarcadors en sang son un dels grans descobriments de la investigació de l’Alzheimer dels últims anys, i des del BBRC participem directament en el seu estudi per aconseguir aplicar-los en la pràctica clínica habitual. Actualment i gràcies a la prova de referència, la punció lumbar, comparem els resultats per veure la seva efectivitat. El nostre objectiu és aconseguir que en un futur la detecció de l’Alzheimer sigui precoç, fàcil i accessible, fins i tot amb persones sense símptomes”.


Recentment, l’equip del Dr. Suárez- Calvet, amb l’impuls de la Fundació “la Caixa”, han detectat que la proteïna acídica fibril·lar glial (GFAP, per les sigles en anglès) és un biomarcador molt precís per a diagnosticar les fases inicials de la malaltia d’Alzheimer en la sang.  Aquesta troballa, encara en fase d’investigació, permetrà millorar la precisió diagnòstica de la fase preclínica de l’Alzheimer a través d’una analítica de sang, combinant la detecció del biomarcador GFAP amb altres descoberts recentment.


“Tots aquests avenços científics recents ens acosten més al final de l’Alzheimer. En el nou laboratori de la Fundació Pasqual Maragall es realitzaran investigacions translacionals per a desenvolupar biomarcadors, amb l’objectiu de descobrir noves dianes terapèutiques i proporcionar una millor comprensió dels mecanismes moleculars de l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives”, conclou el Dr. Arcadi Navarro, director de la Fundació Pasqual Maragall.

 

‘Una notícia pel record’

Per tal de finançar l’equipament del laboratori, la Fundació Pasqual Maragall ha iniciat una la campanya "Una notícia pel record" per recaptar fons. A través d'un vídeo, s'explica la història de quatre familiars de persones amb Alzheimer, centrant-se en una característica singular d’aquests pacients: la seva incapacitat per a recordar esdeveniments recents de la seva vida, però el seu record persistent de notícies importants del passat. Amb aquesta imatge, la campanya busca encoratjar la donació per a poder aconseguir un titular que no s’oblidi mai: crear un laboratori que permeti detectar l’Alzheimer de manera precoç amb una simple anàlisi de sang.