Vés al contingut
04 jul. | 2019

Els factors de risc de la malaltia d’Alzheimer tenen un impacte significatiu en l’estructura cerebral i la cognició de persones cognitivament sanes de mitjana edat

La neuropsicòloga i investigadora del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), Anna Brugulat, va defensar el passat divendres 21 de juny la tesi doctoral Impact of Alzheimer’s Disease Risk Factors on White Matter Hyperintensities and Cognition in Cognitively Unimpaired Individuals. La tesi estudia l’impacte dels factors de risc de la malaltia d’Alzheimer en les hiperintensitats de la substància blanca i en la cognició en persones cognitivament sanes, i s’ha servit de les dades de la cohort de l’Estudi Alfa. 

La tesi és una fita important per al BBRC, perquè és la primera que es desenvolupa en el si del seu programa de recerca de l’Alzheimer. “Serà la primera de moltes”, assenyala Brugulat. Els directors han estat els investigadors del BBRC Juan Domingo Gispert i José Luis Molinuevo, i la neuropsicòloga de la Fundació Pasqual Maragall Nina Gramunt

 

Anna Brugulat i els seus directors de tesi, Juan Domingo Gispert, Nina Gramunt i José Luis Molinuevo

 

Les hiperintensitats de substància blanca són una de les troballes més freqüents en ressonància magnètica i la seva prevalença s’incrementa amb l’edat. Tot i que sovint no causen cap símptoma, s’ha observat que impacten de forma negativa en múltiples dominis cognitius i estan considerades com un factor de risc de la malaltia d’Alzheimer. “L’objectiu principal de la meva tesi era estudiar l’impacte dels factors de risc de la malaltia d’Alzheimer en les hiperintensitats de substància blanca en una població cognitivament sana de mitjana edat”, explica Brugulat, que apunta que en la recerca també s’han explorat “possibles mecanismes a través dels quals aquestes lesions tenen un impacte sobre la cognició”. 

Els resultats “aporten coneixement sobre l’impacte dels factors de risc en la resiliència i/o vulnerabilitat del cervell en la malaltia d’Alzheimer”, i posen de manifest que tot i tenir una baixa prevalença, aquests factors de risc tenen un impacte significatiu en l’estructura cerebral i la cognició de persones cognitivament sanes. Així doncs, els resultats donen suport a la necessitat de controlar els factors de risc modificables en la mitjana edat en aquelles persones amb més risc de desenvolupar hiperintensitats de substància blanca, per així prevenir o retardar l’inici del deteriorament cognitiu.