Vés al contingut
07 març | 2019

Quin efecte pot tenir l’edat biològica, i no la cronològica, en l’Alzheimer?

Els investigadors del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, inicien un innovador estudi per determinar si l’edat biològica té algun efecte en el rendiment cognitiu i els canvis cerebrals associats al risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. L’estudi serà finançat en els propers 3 anys per l’associació americana contra l’Alzheimer, l’Alzheimer’s Association, amb prop de 150 mil dòlars. 

Totes les persones tenim una edat cronològica, que és la que ve marcada per la data de naixement, i una altra biològica, que es pot calcular mitjançant diferents biomarcadors i pot coincidir, o no, amb la primera. Un d’aquests marcadors biològics es determina mitjançant una anàlisi de sang al laboratori per obtenir la longitud dels telòmers, que són seqüències altament repetitives d’ADN que se situen al final dels cromosomes i serveixen per protegir la seva integritat física i evitar la pèrdua de la informació genètica, entre d’altres funcions. 

A mesura que envellim, els telòmers s’escurcen. No obstant, el ritme al qual es redueixen varia en funció de cada persona i de múltiples factors; un fet que pot explicar, entre molts altres motius, per què dues persones nascudes en el mateix any poden envellir a un ritme completament diferent. “Sabem que una longitud inferior dels telòmers està associada a una menor esperança de vida i a un increment en la possibilitat de desenvolupar malalties cròniques relacionades amb l’envelliment, com és el cas de la malaltia d’Alzheimer, en la qual l’edat és el principal factor de risc”, explica la Dra. Marta Crous-Bou, investigadora principal de l’estudi. No obstant, fins ara no s’han realitzat estudis científics concloents sobre l’impacte que poden tenir els telòmers en la cognició i l’estructura cerebral de persones que poden estar a risc de desenvolupar la malaltia. 

Investigació sobre 2.000 participants de l’Estudi Alfa

Per dur a terme l’estudi, els investigadors del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC, liderats pel Dr. José Luis Molinuevo, determinaran l’edat biològica de més de 2.000 participants sense alteracions cognitives de l’Estudi Alfa, impulsat per “la Caixa”. A partir d’aquí, podran avaluar el paper dels telòmers, no només respecte al rendiment cognitiu i l’estructura cerebral, sinó que també en relació a altres biomarcadors associats a la malaltia d’Alzheimer, com són la presència de factors d’envelliment o rejoveniment en la sang. Els investigadors disposen de la majoria d’aquestes dades gràcies a les exhaustives proves clíniques, de cognició, neuroimatge i infermeria que es realitzen els participants en el marc de l’Estudi Alfa des de l’any 2012.

Amb aquest nou projecte de recerca, la Dra. Crous-Bou assegura que “aportarem informació molt rellevant sobre el possible impacte de la longitud dels telòmers en els canvis cognitius i cerebrals que poden estar associats a un major risc de desenvolupar Alzheimer. Conèixer aquesta relació ens permetrà portar a terme estratègies de prevenció de la malaltia i de promoció d’un envelliment saludable, que tinguin en compte els factors que influeixen en la longitud dels telòmers i, per tant, en l’edat biològica”.

L’Alzheimer’s Association és una de les entitats internacionals que més suport dona a la recerca contra la malaltia d’Alzheimer. Actualment, a més de finançar aquest nou projecte sobre telòmers, també està sufragant el consorci TRIBEKA, impulsat pel BBRC i la Universitat d’Edimburg, i un nou projecte d’intervenció multimodal de prevenció de la malaltia d’Alzheimer que arrencarà en els propers mesos, liderat pel BBRC i l’Hospital del Mar de Barcelona.