Vés al contingut
30 nov. | 2022

Un nou fàrmac en investigació contra l'Alzheimer confirma els seus resultats positius durant la CTAD

Les companyies farmacèutiques Biogen i Eisai han presentat durant el Congrés d’Assaigs Clínics sobre Alzheimer (CTAD), celebrat a San Francisco, resultats de l’estudi en fase III del seu fàrmac lecanemab. L’article, publicat a The New England Journal of Medicine, confirma les dades que els laboratoris havien avançat el setembre d’aquest any: lecanemab redueix els marcadors d’amiloide i ha aconseguit alentir en un 27% el deteriorament cognitiu en pacients en fases primerenques de l’Alzheimer. Es tracta doncs del primer fàrmac que aconseguiria modificar el curs de la malaltia, frenant el deteriorament cognitiu, per la qual cosa representa un avenç significatiu en la recerca de l’Alzheimer.  

Els resultats són positius, i es necessiten dur a terme estudis de més llarga durada per determinar l’efecte a llarg termini del fàrmac (de moment, l’assaig ha investigat l’impacte del medicament durant 18 mesos d’administració). A més, cal seguir aprofundint en la recerca per determinar exactament quina pots ser la seva rellevància clínica, quins pacients podrien beneficiar-se’n i també continuar estudiant el seu perfil de seguretat. L’estudi presentat a San Francisco per Biogen i Eisai també ha confirmat alguns efectes adversos del fàrmac (s’ha associat amb un tipus d’inflamació cerebral en el 12,6% dels pacients) que, malgrat no ser efectes greus, cal que siguin estudiats amb més detall.  

Segons afirmen els laboratoris farmacèutics, l’agència reguladora nord-americana FDA (Food & Drug Administration) podria aprovar el fàrmac en uns mesos. Les companyies demanaran també l’aprovació de l’agència europea reguladora (EMA- Euroean Medicines Agency) durant el primer trimestre de 2023. 

Lecanemab és un anticòs que s’uneix de forma selectiva a les protofibril·les de beta-amiloide i que està en investigació pel tractament del deteriorament cognitiu lleu i demència lleu a causa de la malaltia d’Alzheimer, amb presencia confirmada de patologia amiloide en el cervell.