Vés al contingut
18 nov. | 2021

Neix Betascreen, la primera spin-off de la Fundació Pasqual Maragall per a la detecció de l’Alzheimer en la fase preclínica a través d’algoritmes

El Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, ha constituït Betascreen S.L., la primera spin-off de la Fundació. Es tracta d’una companyia tecnològica basada en l’explotació d’algoritmes d’aprenentatge automàtic que prediuen l’anormalitat dels biomarcadors d’Alzheimer a partir de ressonàncies magnètiques cerebrals.

La tecnologia de Betascreen s’aplicarà en les ressonàncies magnètiques realitzades a les persones que participen en assajos clínics de l’Alzheimer, malaltia que presenta una fase preclínica de fins a 20 anys abans de la manifestació dels primers símptomes. De fet, és durant aquesta primera fase on les persones  poden presentar una acumulació anòmala de la proteïna beta amiloide al cervell, la presència de la qual augmenta exponencialment el risc de patir Alzheimer.

La identificació de la proteïna beta amiloide és complexa, ja que les tècniques que s’utilitzen -la punció lumbar i la tomografia per emissió de positrons (PET, per les seves sigles en anglès)- són invasives i costoses. Gràcies a l’aplicació dels algoritmes d’aprenentatge automàtic de Betascreen en les ressonàncies magnètiques -obligatòries en qualsevol cribratge inicial d’un assaig clínic- es podrà identificar quines persones necessiten realment les proves estàndard i en quins casos es pot evitar per tenir menys probabilitats de mostrar alteracions preclíniques.

“Gràcies a la tecnologia de Betascreen es podran reduir els costos de reclutament dels assajos clínics de prevenció de l’Alzheimer fins a un 50%”, explica El Dr. Juan Domingo Gispert, cap del grup de recerca en Neuroimatge del BBRC.

La constitució de Betascreen, S.L. és la culminació del projecte de recerca d’algoritmes d’intel·ligència artificial desenvolupat des de fa cinc anys a BBRC. El projecte ha rebut finançament d’EIT Digital (2020-2021), amb el suport de l'European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organisme de la Unió Europea, que va destinar 343.000 € per al seu desenvolupament. En aquest projecte consorciat finançat també hi col·labora GENESIS Biomed, com partner de negoci. A més, l’any 2019 la Fundació “la Caixa” va atorgar un ajut econòmic de 50.000€ al projecte  a través de CaixaResearch Validate, que compta amb la col·laboració de Caixa Capital Risc.

 

EIT digital