Vés al contingut

L’Alfa Life és un programa de control i intervenció sobre els factors de risc modificables de la malaltia d’Alzheimer mitjançant la promoció d’hàbits de vida saludable i el control de factors de risc cardiovascular.

En l’estudi hi han participat 409 persones, procedents de l’Estudi Alfa, que han realitzat dues visites, separades entre si per un any. En la visita basal es va actualitzar la seva història clínica i es van administrar diferents escales i qüestionaris per recollir les variables relacionades amb hàbits de vida, com tabaquisme, dieta, exercici físic, i activitat cognitiva i social. A més, es van registrar mesures antropomètriques (pes, alçada i diàmetre de cintura), constants vitals (pressió arterial i freqüència cardíaca), i determinacions bioquímiques (perfil lipídic i hemoglobina glicosilada).

En funció dels resultats de la primera visita i el seu perfil de risc cardiovascular, els participants van rebre una sèrie de pautes personalitzades per a la promoció d’hàbits de vida saludables en els àmbits de la nutrició, l’exercici físic, i l’activitat cognitiva i social. Posteriorment, de forma remota i periòdica, van rebre uns butlletins electrònics amb recursos i consells orientats a millorar els seus hàbits de vida, i uns qüestionaris de seguiment.

A l’any de la visita basal els participants van tornar a una segona i última visita presencial en la qual es van tornar a recollir pràcticament les mateixes variables i es van registrar les possibles incidències clíniques rellevants succeïdes al llarg de l’any.

Actualment, les dades estan en procés d’anàlisi i s’espera que els resultats permetin als investigadors del BBRC avaluar els canvis en els hàbits de vida relacionats amb factors de risc cardiovascular i de demència, així com analitzar la seva associació amb canvis en variables fisiològiques objectives. 

Investigadora principal

Dra. Nina Gramunt, neuropsicòloga i coordinadora científica de l'Àrea d'Intervenció Social del BBRC. 

Estudi AlfaLife
Un de cada tres casos d'Alzheimer es podria prevenir amb un bon control dels factors de risc modificables de la malaltia