Vés al contingut
06 abr. | 2022

El BBRC arriba a les 1.000 puncions lumbars en la recerca per a la detecció precoç de l’Alzheimer

El Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) ha assolit enguany la xifra de 1.000 puncions lumbars realitzades. Aquest procediment permet als investigadors desxifrar els biomarcadors de l’Alzheimer presents al líquid cefalorraquidi mitjançant una punció del líquid envoltant la medul·la espinal. Gràcies a aquest prova, el BBRC pot desenvolupar noves formes de detectar la fase preclínica de l’Alzheimer i enriquir la selecció de participants per a estudis dirigits a aquesta etapa asimptomàtica de la malaltia. 

La primera punció lumbar del BBRC va tenir lloc el 26 de setembre de 2016 en el marc de l’estudi ALFA+, que té l’objectiu de descriure els processos biològics de l’Alzheimer i identificar factors de riscs que puguin precedir-ne la fase clínica. Des de llavors, el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall ha dut a terme puncions per a ALFA+, per a la recerca col·laborativa europea EPAD, finalitzada el 2020 i dedicada a ampliar el coneixement sobre la etapa preclínica de l’Alzheimer; i per a l’estudi BETA AARC, en marxa des de 2021 i centrat en la detecció precoç de biomarcadors de la malaltia. També s’han realitzat puncions en el context d’assaigs clínics com ARACLON i EARLY.

Cal destacar en tots aquests anys el paper del Dr. Fernando Escolano, antic Cap del Servei d’Anestesiologia i Rehabilitació de l’Hospital del Mar, ara jubilat. El Dr. Escolano va iniciar la seva col·laboració amb el BBRC l’any 2012 i va ser el responsable de dissenyar el protocol que s’ha seguit en el nostre centre per dur a terme les puncions lumbars. Aquest protocol destaca per definir una metodologia un pel més llarga que l’habitual però més segura i que evita el màxim possible els possibles efectes adversos, com ara les cefalees. A més, el Dr. Escolano va col·laborar en l’adequació de les sales de puncions de la Fundació de l’actual edifici del carrer Wellington l’any 2016 i ell i el seu equip d’anestesistes han estat els encarregats de dur a terme les puncions durant tots aquests anys. El Dr. Escolano ha estat durant tots aquests anys un professional extraordinària, a més de mostrar sempre un tracte molt proper i una gran humanitat en la seva tasca. 

La punció lumbar no tan sols permet un estudi avançat de la malaltia de l’Alzheimer, sinó que també ofereix als participants l’oportunitat de prendre decisions sobre el futur de manera autònoma, participar en assajos clínics i rebre un seguiment en funció de l’etiologia de la malaltia. Al llarg dels darrers anys, la punció lumbar ha esdevingut una prova cada vegada més habitual en l’àmbit de la investigació i els assajos clínics.